Навігація
Домів > Крапка зору >

Пшениця, жито, овес.

Зернові культури – група культур з сімейства з трав. Їх плоди з високим вмістом крохмалю використовуються для споживання, корму та промислових цілей.

Найпопулярнішими продуктами переробки злаків є борошно, крупа, олія та сиропи . Зернові культури є основною сировиною в багатьох галузях промисловості, таких як: мельництво, пивоваріння, перегонка та фармацевтика.

Зернові культури були основою людської цивілізації. Культивування зернових культур розпочалося близько 12 000 років тому античними фермерськими спільнотами в регіоні Родючого півмісяця. Термін “Родючий півмісяць” прямо передбачає просторову залежність цивілізації від злаків. Велика Китайська стіна та римські лайми визначили ту саму північну межу вирощування злаків. Шовковий шлях простягнувся вздовж хлібного пояса Євразії.

Левант є давньою батьківщиною предків пшениці , ячменю і гороху. Є дані про вирощування зернових культур в Сирії приблизно 9000 років тому. У той же період фермери в Китаї почали обробляти рис та просо, використовуючи техногенні повені та пожежі як частину свого режиму вирощування.

Зернові культури (ячмінь, жито, пшениця, кукурудза, рис, просо) тісно пов’язані зі становленням перших держав, і можливо стверджувати, що вони відіграли провідну роль у виникненні практично всіх ранніх цивілізацій. Існує «зернова гіпотеза», що припускає, що формування держав стає можливим тільки тоді, коли в харчовому раціоні переважають зернові культури.

З поширенням культури озимих посівів зернових по земній кулі пов’язують міграції древніх індоєвропейців.

Зернобобові (сочевиця, нут, садові боби) становили основу раціону в стародавньому Єгипті.

Top